marți, 20 mai 2008

Liberul arbitru

Toti facem in fiecare zi alegeri pe care nu le constientizam, incepand de cand ne trezim alegem apa cu care vrem sa ne spalam pe fata, prosopul cu care sa ne stergem, mancarea de la micul dejun, daca mancam, cafeaua sau ceaiul, daca bem, drumul spre facultate/munca si etc; in total pot fi chiar zeci de alegeri intr-o singura zi simpla, alegeri la care nu ne gandim deloc mult si care nu ne fura mult timp din viata.
Sunt insa si alegeri care nu pot fi luate prea usor, la care te gandesti o zi, o noapte, o saptamana, care te framanta si care in final nu au rezolvare.

Exista o alegere care imi da batai de cap, cea dintre ceea ce-mi place si ceea ce stiu ca e bine pentru mine. Daca aleg ce-mi place, poate nu e si bine pentru mine, daca aleg ce e bine, poate nu prea imi place.
Voi ce ati alege?

2 comentarii:

Cosmin spunea...

ba da, tocmai de asta e o alegere grea, pentru ca in final e posibil sa suferi orice ai alege, daca alegi ce-ti place poti avea de suferit ca n-a fost bun pentru tine, daca a fost bine ce ai ales dar nu te simti satisfacut iar suferi.
sunt situatii si situatii, iar astea sunt 2 dintre ele.
zi-mi tu mie de cate ori nu ai fost invata sa faci ce e bine nu ce-ti place? nu ti s-a intampla niciodata macar iarna, cand tu vroiai sa te imbraci cu ceva ce-ti placea, dar ai tai insistau sa te infoloseasca cu cele mai groase haine?
din grija enorma pe care o au parintii pentru noi, intotdeauna ei au ales si probabil inca mai aleg ce e bine pentru noi si nu ce ne place noua, nu sunt de acord cu lucrul asta de la o anumita varsta, sa zicem ca atunci cand esti mic nu prea stii ce consecinte urmeaza, dar cand ajungi sa fii pe umerii tai trebuie sa-ti asumi responsabilitatea pentru ceea ce faci si ce gandesti.

Anonim spunea...

Pornind de la premisa: "oamenii sunt fiinţe morale" alegerea binelui stă în firea noastră. Concordanţa dintre înfăptuirea binelui şi pornirea noastră se resimte ca plăcere interioară, profundă.

Nu tot ce ne place e bun, dar având premisa în vedere, tot ce e bun e plăcut.

Alegerea nu mai devine grea acum.