sâmbătă, 5 iulie 2008

Omul - animal cu ratiune

Cine suntem, cand am aparut, ce cautam de fapt aici, suntem singurii in aceasta Galaxie? Nu stim, doar ne nastem, traim si murim.
In schimb ne definim drept persoane civilizate, rationale, inimose, cinstite si toate calitatile pe care un animal nu le poate avea, dar nu este deloc asa. Aceastea sunt calitati pe care am vrea sa le avem.

Animalele au doua instincte primare: cel de supravetuire si cel de reproducere. Acestea sunt insa si ale noastre, din pacate in aceasi masura.
Instinctul de supravetuire, de hranire, de vanatoare este acelasi si la noi.
Principala noastra hrana e carnea, suntem principalii carnivori. Pentru hrana suntem in stare sa furam, batem si chiar omoram deorece ratiunea este mai slaba decat nevoia de supravetuire si frica de moarte.
Ce ne difera de animale si e mult mai grav, e faptul ca ne place violenta sub orice forma. Exista femei carora le place sa fie batute, barbati carora le place sa-si bata nevasta si chiar invers. Ne place sa vedem filme cu crime, mult sange; ne place sa vedem cum altii mor. Animalele o fac pentru supravetuire, noi uneori pentru placere.
In cazurile in care constiinta este dusa la extrem, ratiunea se pierde, instinctul de supravetuire pune iar stapanire pe noi si suntem in stare sa facem orice pentru a scapa cu viata.

Al doilea instinct, reproducerea. Animalele au perioade destul de bine stabilite in care isi manifesta acest instinct, la noi insa, se manifesta prin sete nebuna de sex, oriunde, oricand, care mai nou a inceput sa fie dus la extrem, pana la sex intre indivizi de acelas gen (masculin sau feminin).

Suntem mai destepti? Miile de lucruri descoperite si inventate de om au la baza comportamentul animalelor si metodele lor de supravetuire.

In viziunea mea omul nu ramane decat un animal insetat de violenta si sex.

PS: am observat ca vara asta se poarta tricourile cu inscriptia "animal"

Un comentariu:

Cosmin spunea...

da asa-i, cred ca mai mult ma refeream la faptul ca incepe sa devina ceva normal acest lucru.